
Wikipedian mukaan Unikeonpäivä, monissa maissa nimeltään seitsemän nukkujan päivä, on vanha kristillinen ja myös koraanin tuntema merkkipäivä, jolla muistettiin Efesoksen seitsemää unikekoa. Legendan mukaan he pakenivat 200-luvulla kristittyjä vainonnutta keisari Deciusta luolaan ja heräsivät vasta 200 vuotta myöhemmin maailman jo muututtua kokonaan toisenlaiseksi. Suomessa nykyajan tunnetuin unikeonpäivän vieton perinne on Naantalin Unikeonpäivä. Silloin julkistetaan valtakunnan virallinen Unikeko, joksi valitaan Naantalin hyväksi toimineita henkilöitä.
Unilukkariksi taas kutsuttiin ennen suntiota tai muuta kirkonpalvelijaa, joka pitkällä kepillä herätteli nukahtaneita pakolliseen jumalanpalvelukseen osallistujia. Myöhemmin unilukkari sanalle on annettu muitakin merkityksiä. Esimerkiksi Naantalin Kultarannassa kesäkautta viettävä nykyinen presidentti on joskus korostanut haluavansa tarvittaessa olla kansakunnan unilukkari, joka lyö keppiä pöytään, jos tärkeitä päätöksiä ei saada aikaiseksi.
Nykyisin tarvitsemme varmaan sekä yhteiseksi hyväksi toimivia unikekoja että ennen kaikkea aktiivisia unilukkareita, jotka herättävät meitä nostamalla esiin tärkeitä teemoja ja ajatuksia muutosten tarpeista ja mahdollisuuksista. Siksi olen antanut tämän Naantaliin kytkeytyvien juttujen sivun otsikoksi Unilukkarit Naantalissa.
Lue koko teksti: Unikekoja ja unilukkareita